Lavanille

Allmänbelysning

Bra och funktionell allmänbelysning

Allmänbelysning

När vi talar om belysning, får vi inte glömma dagsljuset, som ju är den viktigaste belysning vi har. Det varierar med väder och årstid, men bortsett från det kan vi göra en del för att för-stärka effekten av det naturliga ljuset. Vitmålade, blanka fönsterkarmar och spröjsar ger ett mycket ljusare rum än trärena eller färgade. Ljusa och transparenta gardiner dämpar det starka solljuset och ger en mjuk övergång mellan fönster och vägg. Mörka gardiner hejdar solljuset och skapar större kontraster. Om väggen med fönstret är ljus eller belyst, kommer solljuset att upplevas som mjukare. Har vi ett bord med ljus skiva framför fönstret, kommer skivan att reflektera in mycket ljus i rummet.

Flexibel lösning: Takfönstret släpper in mycket ljus under dagen och gruppen av spotlighter ser till att det finns gott om ljus även när himlen är mörk. Ljusstyrkan regleras med en dimmer. En fiffig och behaglig lösning. Lampor med riktat ljus skapar trevliga ljusområden i rummet. Bra allmänbelysning kan skapas med en genomskinlig skärm som reflekterar ljus upp i taket.

Som ersättning för dagsljuset måste vi ha det som kallas för allmänbelysning. Det kan vara taklampor av olika slag, allt från enkla plafonder till downlighter och stora påkostade kristallkronor. Men det kan också vara golv-eller vägglampor som skickar ljus upp mot det vita taket och därifrån sprider det ut i rummet. Sådana lampor kallas uplighter eller uppåtrik-tade armaturer och finns i många utföranden. I mindre rum skapar de en rymdkänsla. Större rum kan tjäna på en mer intim belysning.

Även andra lampsystem, som skenor och vajersystem, kan bidra till allmänbelysningen i rummet. På dessa kan vi fästa uppåt- eller nedåtriktade spotlighter och rikta ljuset precis dit vi vill ha det. Skärmar kan sprida eller samla ljuset och anpassas till rummets olika funktioner.

Rum som badar i naturligt ljus är trevliga att vistas i. Det är viktigt att ta vara på dagsljuset, förstärka och förlänga det så mycket vi kan. När vi planerar belysningen måste vi utgå från det naturliga ljuset och ersätta det med konstgjort ljus när mörkret kommer krypande. I vardagsrummet behöver vi allmänbelysning, arbets- och läsljus och stämningsljus. Kanske finns det även en matplats där som behöver bra belysning? De flesta av oss tillbringar flera timmar om dagen framför teven, även om vi inte alltid vill erkänna det. Hela teve-skärmen kan betraktas som en lampa, och om kon-trasten mot omgivningen blir för stor kommer ögonen att bli trötta. Se till att väggen bakom

apparaten inte ligger i mörker. I vardagsrummet finns ingen fast inredning och möbler kan flyttas. Därför gäller det att satsa på flexibilitet även när det gäller belysningen. Taklampor är lyckligtvis inte obligatoriska längre, och som allmänbelysning i vardagsrummet är de ofta ett dåligt val. Bords- och golvlampor kan lätt flyttas och ger oss den flexibilitet vi vill ha. Golvlampor, ofta slanka och höga, utgör också ett väl-kommet avbrott i alla låga och breda linjer som skapas av möbler och tavlor. Skenor, spotlighter och downlighter gör belysningen ännu flexiblare och frigör utrymme både på golv och väggar.

När vi ska köpa och placera ut lampor får vi inte glömma att effekten ska vara både praktisk och snygg. Ljuset ska framhäva det vackra och dölja det mindre vackra. Målet är inte att ha så mycket ljus som möjligt, utan att ha rätt ljusstyrka på rätt plats. Allmänbelysningen ska ersätta dagsljuset när det avtar. Bra läsbelysning är betydelsefull. Vi behöver ljus på tavlor och växter, samt bakom TV och dataskärmar. Ljuset har även en stämningsskapande förmåga. Rätt ljuskälla och armaturens form och funktion är väsentlig för ett lyckat resultat. Lamporna och ljuset ska stilmässigt vara en självklar del av inredningen.